Саопштење из "АРХИМЕДЕСА"

"Мислиша - 2007"
Необичан математички празник у школама Србије

      Преко 14.000 ученика у 240 школа Србије решавали су 15. марта 2007. у 10 сати задатке на популарном Математичком такмичењу "Мислиша" које je, уз сагласност Министарства просвете и спорта Србије, по други пут организoвао Клуб младих математичара "Архимедес" из Београда (прошле године је учествовало 7000 ученика). Ученици од 3. разреда основне до 4. разреда средње школе у току 75 минута у својим школама решавали су тестове са по 25 занимљивих математичких задатака, углавном логичко-комбинаторног карактера (тестови по разредима, у складу са програмом математике и по мери ученика). Сам назив такмичења одражава суштину овог такмичења и саме математике. Мото такмичења је Математика за све или бар за већину (што је реалније). Ово такмичење "Архимедес" организује по угледу на Међународно математичко такмичење "Кенгур без граница", на коме су сличне задатке истог дана радили и ученици у многим другим земљама.
      Био је ово својеврсни математички празник у школама. Према информацијама из школа, ученици и наставници били су одушевљени, како лепим задацима, одличном организацијом и начином спровођења такмичења, тако и пригодним поклонима и сертификатима које су добили сви учесници такмичења. Наравно, неће изостати ни награде и признања за постигнуте резултате и ангажовање школа, што ће уследити после прегледа листа са одговорима (то се већ ради у "Архимедесу"). Табеле тачних одговора за све тестове ових дана ће добити све школе-учесници такмиичења, а објављене су и на "Архимедесовом" сајту: www.arhimedes.co.yu
      Како су такмичење оценили у школама?
      Износећи своје мишљење у упитницима о овогодишњем "Мислиши", највећи број координатора и других наставника у школама говори у суперлативу. Најчешћи коментари су (цитирамо): Сјајно! Све је супер. Одлично замишљено и реализовано. Веома професионално урађено и од организатора припремљено. Организација крајње професионална, све похвале! Сјајна организација, прелепи задаци, деца задовољна... Лепи занимљиви и инспиративни задаци, прилагођени узрасту. "Мислиша" у највећој мери прати план и програм, за разлику од ... Задивљени смо сви избором задатака. Задаци изузетни - честитамо састављачима! Одличан избор задатака. Сви смо презадовољни. Само овако наставите! Јако маштовито - занимљив начин да се деци приближи математиока. Ученици срећни и задовољни, дивна атмосфера - дан посвећен математици, одлично!!!! ...Били су мотивисани ученици, мотивиосана и ја -одличан (5+). "Мислиша" у највећој мери прати план и програм, за разлику од ....Све је савршено - да може да служи као стандард (ISO стандард). Ажурност - благовремене и прецизене информације, коректност, мотивација, све је одлично! Деца одушевљена понуђеним задацима и оваквим начином такмичења-игре. И што је најважније за децу и радни тим: 15. марта 2007. био је математички празник. У једном дану и потезу "Архимедес" је снимио стање математике! Потребна већа медијска подршка оваквој акцији!
      Као што се види, тамо где је био "Мислиша" - био је дан за памћење.

 • Следећи велики математички празник биће 19. маја ове године у Београду, када се одржава традиционални велики "Архимедесов" математички турнир (математичка олимпијада - екипна првенства ОШ и СШ Србије у математици), где се очекује учешће око 150 екипа (близу 1000 такмичара)!
        Иначе, КММ "Архимедес" је стручно друштво са највише активности са љубитељима математике свих узраста.

  КММ "АРХИМЕДЕС":

  Мислиша

  Архимед (287-212. г. пре н. е.) највећи математичар, физичар и инжењер старог века и један од највећих математичара свих времена

  ОШ "Мирослав Антић" у Београду ("Мислиша", 15.03.2007)